2023. Június
HKSzeCsPSzoV1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

 
 
Home Cégismertető Elérhetőség Karrier Munkatársaink Szolgáltatásaink

Név:
Jelszó:
Belépés
 
 
Autó elektronika
Hő- és biztonsági fólia
Épület elektronika
 Beléptető rendszer
 Riasztó rendszer
 Kamerás megfigyelő
 Hangosítás
 Kaputelefon
 Tűzjelző rendszer
 DEVI fűtési megoldások
Épületgépészet
Bérlés
EasyTrack BELÉPÉS

 Érdeklődés:
 - Autó elektronika
 - Épület elektronika

 Dolgozz a csapatban:
 - Jelentkezz munkatársnak
 - Jelentkezz alvállalkozónak


 
    


 

Autroprime Tűzjelző központ BS-200      

Alkalmazás / leírás:

A BS-200 egy integrált tűzjelző központ kis és közepes méretű ojektumok részére. A panel működhet önállóan vagy egy hálózat mesterpaneleként (RS-485 panel buszon). Legfeljebb 8 további panel variálható és csatlakoztatható szabadon az RS-485 buszon keresztül a tűzjelző központhoz; ezek a BS-211 másodkijelző panel, a BV-210 információs panel, a BU-210 tűzoltósági panel és a BUR-200 Mimic meghajtó.

A panelről minden riasztáskezelés és rendszer tulajdonság konfigurálható, vezérelhető és felügyelhető.


A panel legfeljebb két érzékelő hurok befogadására alkalmas. A hurkok támogatják a legtöbb AutroSafe érzékelőt, számos I/O eszköz típust felügyelt kimenetekhez, nyitott kollektoros kimeneteket, galvanikusan szigetelt bemeneteket és felügyelt bemeneteket. Rendelkezik egy 230 V AC / 5,5 A (/110 V AC) tápegység modullal az akkumulátorok feltöltéséhez, és egy beépített tartalék akkumulátorral.

A panel kezelése menürendszeren keresztül történik egy 8-soros, soronként 40 karakteres kijelzőn. A (BS-210) kezelőpanel, amely a BS-200 panel része, felszerelhető külön, a dobozon kívül is.


Tulajdonságok:

 • SelfVerify® funkció az érzékelők automatikus    tesztelésére
 • Automatikus beállítás
 • Az érzékelők automatikus címzése
 • Két hurok
 • USB csatlakozás a memóriakártya kezeléséhez
 • Felhasználóbarát kijelző és kezelőszervek
 • Kezelőgombok háttérvilágítással. Éjszakai használatra alkalmas szöveges kijelző
 • Külső szerelés
 • A konstrukció megfelel az EN 54 szabvány követelményeinek és illeszkedik a CE  szabványokhoz
 • Megfelel az IEC-721-3-3 szabvány 3k5 osztály környezetvédelmi feltételeinek
        


Jelzőberendezések

 • 8 x 40 karakteres alfanumerikus kijelző
 • Riasztás, további riasztás, előjelzés, átjelzés, átjelzés visszaigazolás, hiba, kiiktatás, technikai jelzés, teszt állapot, rendszerhiba, hálózat, késleltetett aktiválás, riasztási hiba, átjelzési hiba, hangjelző kiiktatva, átjelzés kiiktatva
 • Belső hangjelző

 


Kezelőszervek

 • További események, belső hangjelző kikapcsolása, hangjelzők kikapcsolása, visszaállítás,  meghosszabbított késleltetés, kimenetek aktiválása
 • Billentyűzet navigálási funkciókkal (törlés/vissza, enter, irányjelző billentyűk (nyíl fel/le és balra/jobbra), funkcióbillentyű és kiválasztó (többszörös kiválasztó) billentyű
 • Szöveg és gombok háttérvilágítása
 • Tűzoltó kulcs


Kapacitás

Használható eszközök maximális száma:

Egy tűzjelző központhoz csatlakoztatható érzékelőhurkok:
Egy érzékelőhurok hurok egységei:
Egy érzékelőhurok leágazás hurok egységei:
Egy érzékelőhurok hurok hangjelzői:
Tűzoltóság / információs / ismétlő panelek és Mimic meghajtók egy tűzjelző központhoz:
Soros portok:
Ethernet: 
USB portok:
Támogatott nyelvek:

2
127
32
40

8
1
1
2
14


Érzékelők kiválasztása:

Ha egy tüzet a kialakulás korai stádiumában észlelnek a keletkező károk összehasonlítatlanul alacsonyabbak. Azokat az érzékelőket és rendszereket, melyek rendkívüli érzékenységük folytán korai érzékelésre képesek, Korai Füst Érzékelőknek (KFÉ) nevezzük. Egy tűzjelző rendszer akkor riaszt, amikor a füst részecskék bejutnak a detektorok mérőkamrájába.

Ha rendkívüli érzékenységű detektorokat helyezünk el a kabinetekben, akkor a rendszer már az apró alkatrészek felhevüléséből keletkező gázokat is képes érzékelni, egy rendkívül korai stádiumban. A jelzésre történő azonnali beavatkozás révén a tűz kialakulásának folyamata azonnal megállítható, a keletkező károk pedig minimálisak.TŰZJELZŐ RENDSZEREKRŐL BŐVEBBEN

A tűzjelző rendszerek felépítése, eszközei

a) Védelem jellege

A tűzjelző rendszerek tervezése, telepítése ill. az általunk megtervezett védelem három célt tűz ki.

Életvédelem
Az életvédelmi jellegű berendezések telepítése az emberei élet védelmét irányozza elő. A védelem lehetőleg teljes körű legyen, de részleges védelem esetén is meg kell tartani a menekülés, kiürítés szempontjából fontos minimális védelmi elemeket.

Értékvédelem
Az értékvédelmű berendezések telepítésekor az elsődleges cél anyagi javak védelme. Ezekben az esetekben az épületben, helységben huzamos ideig nem tartózkodnak személyek, ill. a keletkező tűz, nem veszélyezteti közvetlenül a bent tartózkodók életét vagy testi épségét. Tipikus értékvédelmi megoldások, a raktározás, tárolás, híradástechnika, informatika rendeltetésű épületek, helységek területén.

Kombinált védelem
A gyakorlatban nehéz kettéválasztani a védelmi jellegeket. A két jelleg kombinációjaként mindkét terület (személy, vagyon) védelmét el kell látni, de mértékadónak minden esetben a személyvédelemnek kell lenni.

b) Tűzjelző rendszerek típusai

Tűzjelző és tűzjelző között természetesen van különbség. A rendszerek „fejlődéstörténete” is figyelemmel kísérhető a különböző generációk vizsgálatánál. Alapvetően három csoportba sorolhatók a tűzjelző rendszerek:

•    Hagyományos rendszerek
•    Hagyományos címezhető rendszerek
•    Analóg címezhető rendszerek

Hagyományos tűzjelző rendszer
A jelző áramkörökre kapcsolt érzékelők (jelző hurokra) kizárólag hurkonként címezhetők. Rendszerkezelési és biztonságtechnikai komfortokat a központ általában nem tartalmaz. A „döntést” arról hogy tűz van, az érzékelő hozza (igen/nem állapot vizsgálatával ) A hurok utolsó eszközénél elhelyezett úgynevezett  „lezáró ellenállás” állítja be döntően a hurok nyugalmi állapotát.

Címezhető tűzjelző rendszer
A központ csatornáira ( jelző hurkokra ) felfűzött érzékelők egyénileg címezhetők, minden érzékelőről érkező jelzés egyenként beazonosítható a „döntés” arról, hogy tűz van az érzékelő hozza ( igen / nem állapot vizsgálatával )

Monológ rendszer
Az érzékelők riasztásban címzett áramjelet küldenek a központnak, de készenléti állapotukról, működő képességükről a központ nem tud lekérdezni. A rendszer minden esetben kétvezetékes rendszerű.

Dialóg rendszer
A rendszer kétvezetékes de van visszatérőhurkos változat. Az érzékelők folyamatosan kommunikálnak a központtal, riasztás esetén alarmjelzést küldenek.

Analóg címezhető tűzjelző rendszer
Az analóg tűzjelző rendszerek között is további fajták különböztethetők meg. Az mindkét esetben igaz, hogy az érzékelők egyénileg címezhetők, a környezetükben történő változásokat mért, azokat analóg módon dolgozzák fel, a normál és tűzjelzés szint között előriasztási szint határozható meg. Az érzékelő visszajelzi, hogy az előírt érzékenységi tartományban működik –e. A rendszer kétvezetékes nyílt, vagy visszatérő hurkos. A nyílt hurokkialakítás esetén a szakadás hely, vagy a működő zárlatleválasztó modul után lévő eszközök a központ számára elérhetetlenné válnak. A visszatérő hurok használatával hurokzárlat esetén a működőképesség megmarad, zárlat esetén a rendszer kevésbé károsodik. A fejlesztések eredményeként megjelentek és elterjedőben vannak az osztott „intelligenciájú” rendszerek. Ezeknél a rendszereknél az érzékelő jelentős szerepet vállal a döntésekben, hiszen nem csupán feldolgozza, hanem értékeli is a méret változásokat.

„Intelligens tűzjelző rendszer”
A címezhetőségen és az analóg jelfeldolgozáson túl az intelligens tűzjelző központ folyamatosan figyelemmel kíséri az érzékelők üzemi adatait, valamely összehasonlító módszerrel segíti a valós tűz felismerését, és lehetőséget ad az érzékelők központból történő ellenőrzésére, kompenzálja a szennyeződésből származó mérési eltéréseket, jelzi a karbantartási igényt és a későbbi elemzéshez segítséget nyújtva tárolja az eseményeket.

c)    A tűzjelző rendszer általános felépítése:

Tűzjelző központ (vezérlő és jelző berendezés)

A tűzjelző rendszer nélkülözhetetlen fontos eleme, melynek általános feladatai:

 • Ellátja energiával a rendszer többi elemét
 • Fogadja és feldolgozza a hozzá kapcsolt érzékelőktől érkező jeleket
 • Meghatározza, hogy a jelek tűzriasztási állapotnak felelnek –e meg
 • Jelzi a tűzriasztási állapotot láthatóan és halhatóan
 • Beazonosítja és jelzi a tűz helyszínét
 • Lehetőleg regisztrálja a tűzriasztásra vonatkozó információkat
 • Ellenőrzi a rendszer üzemszerű működését, és hiba esetén látható és hallható jelzést ad
 • Továbbítja a riasztást hang és / vagy fényjelző berendezések felé
 • Továbbítja a tűzriasztást, ill. hibajelzést távjelző segítségével
 • Vezérli a tűzvédelmi berendezéseket ( automatikus oltó, hő, és füstelvezető, stb. )

Automatikus érzékelők
A tűzjelző rendszerek másik fontos elemei az automatikus érzékelők, ezek detektálják a helységben, térrészben, ill. szabadtérben történő változásokat.

Füstérzékelő: Érzékeli a vizsgált térben lebegő meghatározott égéstermékeket.

 • Izolációs füstérzékelő
 • Optikai füstérzékelő

Hőérzékelő: Érzékeli a vizsgált térben a hőmérséklet emelkedését

 • Hőmaximum-érzékelő
 • Hősebesség-érzékelő

Lángérzékelő: Érzékeli a vizsgált térben a láng által kibocsátott sugárzást.
Multiszenzoros érzékelő: A vizsgált térben különféle tűzjellemzőt képes érzékelni.

Kézi jelzésadó
A személyesen érzékelt tűz, tűzjelző központ felé történő jelzését biztosító eszköz.

Külső riasztó egységek
A tűzjelző központon kívül, a létesítmény területén is szükségessé válhat a tűzriasztás hanggal és/vagy fénnyel való megjelenítése. Ezeket a célokat szolgálják a szirénák, fényjelzők, másodkijelzők, grafikus megjelenítők.

Tűz- és hibaátjelző berendezés
A tűzjelző központ állandó felügyeletének hiányában a tűzjelző rendszer jelzéseit egy felügyeleti központba küldi.

Izolátorok
A korszerű rendszerek sok érzékelőt tartalmazó vezetékszakaszain a rövidzárlat káros hatásainak kiküszöbölése érdekében, izolátorokat építenek be.

Vezérlő modulok
A címezhető analóg rendszereknél az érzékelőket tartalmazó vezetékek tartalmaznak, címezhető output elemeket, melyek vezérlik a külső riasztó egységeket, a tűzvédelmi berendezéseket, gépészeti elemeket, nyílászárókat stb.

Jelző modulok
A címezhető analóg rendszereknél, lehetőség van külső kontaktus jellegű jelzések  ( spinkler rendszer ) fogadására, és a tűzjelző központba történő megjelenítésére.

Másodkijelző és jelzőegység
Nagy alapterületű létesítmények területén követelmény lehet, hogy a központ helyiségén kívül máshonnan is lehetséges legyen az eseményekbe való betekintés, esetleg a rendszer kezelése.

A tűzvédelem fő tevékenysége a megelőzés. Célszerű korszerű eszközök alkalmazása, melyek a tüzet már a kezdeti stádiumában érzékelik, lehetőséget adva a károk minimalizálására, ezért a gazdálkodó szervezeteket abba az irányba kell terelni, hogy széles körben használják ezeket az eszközöket.

Amennyiben ezen eszközök előnyös tulajdonságai nem elegendőek, ill. nem tudják azokat kihasználni, ( nincs felügyelet ) a kívánt és szükséges biztonság megteremtésére, akkor ezen eszközök mellett használják a számukra megfelelő oltórendszereket.
 

ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

1. melléklet 2. melléklet 3. melléklet 4. melléklet 5. melléklet

 


     

Hibabejelentő

Céges költségeit hatékonyan csökkentheti GPS nyomkövető beszerelésével!

Hatékony munkaidő kontroll!

Üzemanyag megtakarítás!

Menetlevél szolgáltatás!

Alacsony üzemletetési költségek!

 
  Látogatók száma: 1247223
Tel: +36 88/591-470, Fax: +36 88/591-477